Olas

Sautētas olas ar lasi uz grauzdiņiem

Izbaudiet izsmalcinātas maltītes greznību savās mājās. Recepte izceļ zivju konservu izmantošanas daudzveidību, parādot iespējas, ka no vienkāršas ikdienas sastāvdaļas var pagatavot izcilu brokastu ēdienu, kas var atrast vietu ēdiena galda centrā. Perfekti sautētas olas ar šķidriem dzeltenumiem kopā ar kraukšķīgiem un zeltainiem grauzdiņiem paceļ šo ēdienu nākamajā līmenī ar “Brīvā Viļņa” grilēto lasi. Šis zivju konservs ar savu garšas izteiksmību un maigumu katrā kumosā rada pārsteigumu. Sildi katlus un pannas, paņem “Brīvā Viļņa” laša konservu un sāc savu dienu ar nelielu greznību. Galu galā brokastis ir dienas vissvarīgākā ēdienreize – kāpēc gan nepadarīt to par tādu, kas vēl ilgi paliks atmiņā?

Sastāvdaļas

  • 1 grilēta laša konservs ”Brīvais Vilnis”
  • 50g ķiršu tomātu
  • 5 olas
  • 30g sviesta
  • 10g dižonas sinepju
  • 30g citronu sulas
  • 50g salātu maisījuma
  • 20g sarkano sīpolu
  • 2 maizes šķēles
  • 10g olīveļļas
  • 60 g krēmsiera
  • 10g tobiko ikru
  • 30g kaltētu tomātu
  • sāls, pipari, baziliks pēc garšas
  • kaperi dekorēšanai

Recepte pagatavošanai:

  • Lai pagatavotu sinepju mērci, karstumizturīgā traukā sajauc/sakuļ 3 olu dzeltenumus, dižonas sinepes, sāli, piparus un citrona sulu. Novieto bļodu virs katla ar vārošu ūdeni un turpini kult līdz mērce sabiezē. Kad tā ir sasniegusi vēlamo konsistenci, noņem bļodu no liesmas.
  • Atsevišķā traukā liec salātu maisījumu, uz pusēm sagrieztus ķiršu tomātus, sasmalcinātus kaltētus tomātus un sasmalcinātu sarkano sīpolu. Pievieno olīveļļu, izspied citrona sulu, pēc garšas pievieno sāli un piparus. Tad labi samaisa visas sastāvdaļas kopā.
  • Uzklāj krēmsieru uz katras grauzdiņa šķēles un novieto šķīvja vidū. Apkārt grauzdiņiem izvieto salātu maisījumu. Konservēto lasi sadala mazākos gabaliņos un liek virs krēmsiera grauzdiņiem.
  • Uzmanīgi izņem no maisiņiem sautētās olas un liek uz laša. Grauzdiņiem pārlej sinepju mērci un dekorē ar melnajiem tobiko ikriem, baziliku un kaperiem. Olu un laša grauzdiņi ir gatavs pasniegšanai!


Norādījumi sautētas olas pagatavošanai:
Sastāvdaļas:

  • 1 karstumizturīgs maisiņš
  • 1 piliens eļļas
  • 1 ola

Pagatavošana:

  • Uzkarsē katlā ūdeni līdz tas sāk vārīties
  • Ņem pārtikas plēvi un uz tās uzpilini pāris pilienus olīveļļas. Tad ar pirkstiem izklāj eļļu pa visu plēves virsmu – tas tiek darīts tāpēc, lai olu vēlāk būtu vieglāk izņemt.
  • Izsit tajā olu. Izveido noslēgtu mezglu vai izmanto šņorīti, vai matu saspraudi, lai maisiņu noslēgtu.
  • Ievieto maisiņu ar olu vārošā ūdenī un vāri 3.5 – 4.5 minūtes vai atkarībā no tā, cik stingri vārīta ola garšo.
  • Izņem maisiņu no ūdens un ar šķērēm nogriez zem mezgla/šņorītes/matu saspraudes.
  • Izņem olu no maisiņa un izbaudi!


Padomi:

  • Sautē olas pareizi: olu sautēšana var būt sarežģīta, tāpēc ir svarīgi ievērot pareizo metodi, lai iegūtu perfekti sautētas olas. Pārliecinies, ka ūdens vārās viegli. Neaizmirsti noteikt laiku, lai olas pagatavotos tieši tā, kā vēlies.
  • Izmanto labi sabalansētu mērci: mērce, kas pagatavota ar olu dzeltenumiem, dižonas sinepēm, sviestu, sāli un citronu sulu, ir tas, kas tur šo ēdienu kopā. Pārliecinies, ka mērcei ir labs garšu līdzsvars. Mērces garšas vari pielāgot jebkurā brīdī pēc savas gaumes.
  • Rotā ar svaigiem garšaugiem un melnajiem tobiko ikriem: ēdienu izrotāšana ar svaigiem garšaugiem un melnajiem tobiko ikriem piešķir ēdienam gan garšu, gan vizuālo pievilcību. Izmanto mikrozaļumus un melnos tobiko ikrus, lai ēdiens izskatītos elegantāks.
  • Sajauc krēmsieru ar nelielu citrona sulas daudzumu un melnajiem pipariem, lai iegūtu svaigāku garšu.
  • Pirms pasniegšanas salātu maisījumu apkaisi ar sāli un pipariem, lai dārzeņi nesavīstu.
  • Veselīgākai ēdiena versijai baltmaizes vietā var izmantot pilngraudu maizi.

1. Uzkarsē katlā ūdeni līdz tas sāk vārīties.

2. Ņem pārtikas plēvi un uz tās uzpilini pāris pilienus olīveļļas. Tad ar pirkstiem izklāj eļļu pa visu plēves virsmu – tas tiek darīts tāpēc, lai olu vēlāk būtu vieglāk izņemt.

3. Izsit tajā olu.

4. Izveido noslēgtu mezglu vai izmanto šņorīti, vai matu saspraudi, lai maisiņu noslēgtu.

5. Ievieto maisiņu ar olu vārošā ūdenī un vāri 3.5 – 4.5 minūtes vai atkarībā no tā, cik stingri vārīta ola garšo.

6. Izņem maisiņu no ūdens un ar šķērēm nogriez zem mezgla/šņorītes/matu saspraudes.

7. Sagriez maizītes un apcep tās.

8. Lai pagatavotu sinepju mērci, karstumizturīgā traukā sakuļ 3 olu dzeltenumus, dižonas sinepes, sāli, piparus un citrona sulu. Novieto bļodu virs katla ar vārošu ūdeni un turpini kult līdz mērce sabiezē. Kad tā ir sasniegusi vēlamo konsistenci, noņem bļodu no liesmas.

9. Atsevišķā traukā liec salātu maisījumu, uz pusēm sagrieztus ķiršu tomātus, sasmalcinātus kaltētus tomātus un sasmalcinātu sarkano sīpolu. Pievieno olīveļļu, izspied citrona sulu, pēc garšas pievieno sāli un piparus. Tad labi samaisa visas sastāvdaļas kopā.

10. Uzklāj krēmsieru uz katras grauzdiņa šķēles un novieto šķīvja vidū. Apkārt grauzdiņiem izvieto salātu maisījumu. Konservēto lasi sadala mazākos gabaliņos un liek virs krēmsiera grauzdiņiem.

11. Uzmanīgi izņem no maisiņiem sautētās olas un liek uz laša. Grauzdiņiem pārlej sinepju mērci.

12. Dekorē ar melnajiem tobiko ikriem, baziliku un kaperiem. Olu un laša grauzdiņi ir gatavs pasniegšanai!

Atsauksmes