Šprotu smēriņš

Šprotu smēriņš ir ideāli piemērots gan īpašiem notikumiem, gan ikdienas ēdienreizei, sniedzot izsmalcinātu garšu sajaukumu un padarot dienu krāsaināku. Šprotu bagātīgo garšu un maigo tekstūru pastiprina košās sastāvdaļas un unikālās garšu kombinācijas. Recepte sastāv no trim atšķirīgiem šprotu smēriņiem. Pirmajā ir iekļautas šprotes, kas apvienotas ar kraukšķīgiem marinētiem gurķiem un koriandra svaigumu. Bagātīgi izspiests citrons piešķir aromātu un svaigumu. Otrais smēriņš aizvedīs Āzijas iedvesmotā kulinārijas ceļojumā ar šprotēm burkānu – karija mērcē. Intensīvās zemes notis, kā arī karija un burkānu mērces saldums līdzsvaro šprotu dabisko sāļumu, savukārt, selerijas, ķiploki un citrona sula piešķir šim maisījumam svaigumu. Trešais brētliņu smēriņš ir brīnišķīgs Vidusjūras garšu sajaukums, ko veido smalki sagriezti sīpoli, ķiršu tomātiņi, koriandrs un ķiploki ar svaigi izspiestu citrona sulu. Šprotes apvienojumā ar svaigām, mainīgām sastāvdaļām padara katru porciju unikālu. Šprotu smēriņus var apvienot ar kraukšķīgiem tortiljas čipsiem un “Grissini” maizes standziņām. Ēdienu rotā ar mikrozaļumiem, piešķirot krāsainību un svaigumu. Izbaudi spāņu virtuves burvību ar ”Brīvais Vilnis” šprotēm.

Sastāvdaļas

  • 1 konservs ceptas brētliņas tomātu mērcē “Brīvais Vilnis”
  • 1 konservs ceptas brētliņas ābolu mērcē “Brīvais Vilnis”
  • 1 konservs ceptas brētliņas burkānu-karija mērcē “Brīvais Vilnis”
  • 30g ķiršu tomātiņi
  • 30g sālītu gurķu
  • 20g kaperu
  • ½ citrona sulas
  • 5g selerijas
  • 1 šalotes sīpols
  • 20g pavasara sīpolu
  • 2 daiviņas ķiploku
  • 10g koriandra
  • 300g maizes standziņas “Grissini”
  • mikrozaļumi
  • sāls, pipari pēc garšas
  • tortilja

Pagatavošanas recepte:

  • Kārto šprotes katram smēriņa veidam, ievietojot tās atsevišķā bļodā. Tas atvieglos dažādu smēriņu pagatavošanu.
  • Sagriez tortilju trīsstūrveida gabaliņos un liec uz cepamās pannas. Pannu liec cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 150 grādiem, un cep 20 minūtes. Pagatavošanas procesā tiks izcepti kraukšķīgi tortiljas čipsi, kurus var izmantot kā piedevu šprotēm.
  • Pirmā smēriņa pagatavošanai bļodā liec šprotes ābolu mērcē, pievieno mazos kubiņos sagrieztu, marinētu gurķi, smalki sakapātu koriandru un visu sajauc. Lai pievienotu kādu skābāku garšu, smēriņā vari iespiest citrona sulu.
  • Otrajam smēriņam izmanto šprotes burkānu-karija mērcē. Smalki sagriez seleriju un ķiplokus un pievieno citrona sulu.
  • Trešajam smēriņam izmanto šprotes ar dārzeņiem. Sajauc smalki sagrieztus sīpolus un ķiršu tomātus ar dažiem pavasara sīpoliem, ķiplokiem un pievieno citrona sulu papildu aromātam.
  • Kad trīs smēriņi pagatavoti, ievieto katru atsevišķā pasniegšanas traukā. Sakārto bļodas uz liela šķīvja kopā ar tortilju čipsiem un maizes standziņām.

Padomi:

  • Lai smēriņi būtu asāki, pievieno maisījumam smalki sagrieztu čili piparu.
  • Ķiršu tomātiņu vietā vari izmantot saulē kaltētus tomātus, lai iegūtu intensīvāku garšu.
  • Izmanto mandolīnas rīvi, lai ļoti plānās šķēlēs sagrieztu marinētos gurķus, radot maigu tekstūru, kas labi sader ar zivi.
  • Pievieno maisījumam nedaudz medus, lai līdzsvarotu citronu sulas un kaperu skābumu. Der neliels daudzums, ja nevēlies, lai ēdiens būtu pārāk salds.

1. Kārto šprotes katram smēriņa veidam, ievietojot tās atsevišķā bļodā. Tas atvieglos dažādu smēriņu pagatavošanu.

2. Sagriez tortilju trīsstūrveida gabaliņos un liec uz cepamās pannas. Pannu liec cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 150 grādiem, un cep 20 minūtes. Pagatavošanas procesā tiks izcepti kraukšķīgi tortiljas čipsi, kurus var izmantot kā piedevu šprotēm.

3. Pirmā smēriņa pagatavošanai bļodā liec šprotes ābolu mērcē, pievieno mazos kubiņos sagrieztu, marinētu gurķi, smalki sakapātu koriandru un visu sajauc. Lai pievienotu kādu skābāku garšu, smēriņā vari iespiest citrona sulu.

4. Otrajam smēriņam izmanto šprotes burkānu-karija mērcē. Smalki sagriez seleriju un ķiplokus un pievieno citrona sulu.

5. Trešajam smēriņam izmanto šprotes ar dārzeņiem. Sajauc smalki sagrieztus sīpolus un ķiršu tomātus ar dažiem pavasara sīpoliem, ķiplokiem un pievieno citrona sulu papildu aromātam.

6. Kad trīs smēriņi pagatavoti, ievieto katru atsevišķā pasniegšanas traukā. Sakārto bļodas uz liela šķīvja kopā ar tortilju čipsiem un maizes standziņām.

Atsauksmes